top of page

Zo zorg je ervoor dat een brainstorm wél werkt - een interview met mij in de Volkskrant 💡

Brainstormsessies, wie kent ze niet? Lekker creatief bezig zijn met z’n allen. Wat niet iedereen weet is dat een groepsbrainstorm vaak dodelijk is voor de creativiteit. Gelukkig kun je met een paar aanpassingen toch tot zinvolle ideeënvorming komen.


‘Tijdens een brainstorm ben je het grootste gedeelte van de tijd aan het luisteren naar anderen. Dat onderbreekt je eigen gedachteproces. Of zorgt ervoor dat je je eigen ideeën weer vergeet. Vaak nemen een paar dominante mensen het voortouw en gaat de hele groep daarin mee. Daardoor bereiken heel veel ideeën nooit de tekentafel.’ En dat is zonde, want daarmee missen we ook veel creatieve ideeën.


Gelukkig kun je met een paar aanpassingen toch efficiënt tot ideeën komen. Alvast een paar tips💡:

  • Brainstorm eerst individueel

  • Maak je ideeën visueel (door ze op te schrijven of te tekenen)

  • Maak input anoniem

  • Haal je voordeel uit thuiswerken: online brainstormen werkt goed!


Visualiseer je ideeën

Spreek een idee niet alleen uit, maar maak het ook visueel. De Jonge: ‘Dat kan door het op te schrijven, of te tekenen. Maar zorg dat je in ieder geval iets tastbaars hebt.’ Niet alleen voorkom je daarmee dat je ingevingen vergeet, je kunt ze daarna ook met elkaar combineren, legt De Jonge uit. ‘Wanneer je al die ideeën voor je op papier hebt, kun je verbindingen leggen die je eerder nog niet zag en zo tot nieuwe inzichten komen.’

44 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page