top of page

Thuiswerken? Zo ben je productief - interview RTL Z

Bijgewerkt op: 9 mei 2020


Hoe haal je het meeste uit een thuiswerkdag? Als organisatiepsycholoog sprak ik hierover met RTL Z ☕️ https://lnkd.in/gBK3DXq

Bottom line: geef de dag een structuur die goed voor jou werkt en creëer voldoende focus. Geniet je van de extra autonomie die thuiswerken je geeft, dan draagt thuiswerken ook zeker bij aan je werkplezier en productiviteit. De tips:

1. Het is een werkdag: beschouw het ook zo

Probeer je werkdag te structureren zoals je op je werk gewend bent, adviseert Kiki de Jonge, organisatiepsycholoog en universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen.

"Heb je altijd koffiepauze op een bepaald moment? Doe dat dan thuis ook. Heb je behoefte aan sociaal contact op een vaste tijd? Ga dan even een boodschap doen, of op zoek naar aanspraak ergens", zegt ze.

Ook belangrijk: stop op tijd. "Thuiswerken leidt niet tot minder werken, maar juist tot meer", weet De Jonge. Dus werk niet onnodig over.

2. Maak een to-dolist

In het verlengde daarvan: zorg voor een schema, een dagindeling of maak een to-dolist. Besluit voorafgaan aan je thuiswerkdag wat je die dag wil afronden. Dat soort doelen en deadlines kunnen je helpen focussen op het afronden van je taken.

3. Joggingpak of business casual?

Dat leidt tot de volgende vraag: pak je je blauwe kostuum uit de kast of je joggingbroek? De verleiding is misschien groot om lekker om 08.30 uur op te staan, in plaats van om 07.00 uur en in je brakpak je laptop open te klappen. Als dat werkt voor jou: helemaal prima. Anderen belemmert het juist om in actie te komen.

Je mag best profiteren van een beetje uitslapen, zegt organisatiepsycholoog De Jonge. "Maar het helpt niet om in je ochtendkloffie te gaan zitten, want dat geeft je niet het gevoel dat je met een werkdag bezig bent", zegt ze. "Maar als je normaal gesproken elke dag strak in pak naar kantoor gaat hoeft dat thuis natuurlijk niet per se."

4. Zorg voor concentratie

Even de vaatwasser aanslingeren, de post sorteren, een doekje over de tafel: als je thuis werkt zie je om je heen honderd andere klusjes dan je werkgerelateerde taken. "Kies een plek waar je geconcentreerd kan werken", tipt De Jonge.

"Misschien dus niet de keukentafel, maar een rustigere plek. En als die plek er niet is: maak daar dan goede afspraken over met bijvoorbeeld je partner, zodat je ongestoord je gang kunt gaan en je prioriteit bij het werk kunt leggen."

Overigens is het een misvatting dat je per definitie thuis meer afleiding hebt, vervolgt De Jonge: "Ook op je werk kun je sociale media opzetten en kletsen met collega's." Misschien krijg je op zo'n thuiswerkdag juist veel meer gedaan. Geen afleiding, dus lekker knallen.

Op welke plekken werk jij optimaal? Ik help je graag om maximale stappen te zetten, en flow in je werk en leven te ervaren. Zie: www.groeiflow.nl/coaching

26 weergaven0 opmerkingen
bottom of page