top of page

Is thuiswerken een ideale uitkomst? - interview Trouw

Bijgewerkt op: 9 mei 2020


Blijf thuis, adviseerden het KNMI en Rijkswaterstaat maandag vanwege de sneeuw, en veel mensen luisterden: ze werkten thuis. Maar hoe doe je dit optimaal? Ik werd hierover geïnterviewd door de Trouw: https://lnkd.in/dFBGbKG Bij deze mijn tips.
Niet iedereen heeft talent om thuis te werken, weet Kiki de Jonge, coach en organisatiepsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen. Afstemming op de individuele werknemer is belangrijk.

Wie zelfstandig aan het werk kan, geen behoefte heeft aan sturing van zijn leidinggevende en ook de sociale contacten niet mist, kan behoorlijk wat meters maken vanachter zijn bureau thuis.

"Maar als je juist wel behoefte hebt aan koffiemomenten met collega's of liever opdrachten aanneemt, dan wordt het al weer wat uitdagender", zegt de Kiki de Jonge, coach en organisatiepsycholoog die gespecialiseerd is in onder andere thuiswerken.

Het is wellicht de reden dat een deel van de bedrijven er nog wat huiverig tegenover staat. Tegen die groep zegt De Jonge: je hebt er meer profijt van dan last. "Neem de sneeuwstorm van afgelopen maandag. Vroeger moesten mensen daardoor een verplichte vrije dag opnemen. Nu konden ze aan de slag."

En er zijn meer voordelen. "Thuiswerkers blijven gemotiveerder, ook als de werkdruk toeneemt. Dat komt doordat ze zelf kunnen bepalen hoe en wanneer ze dat extra werk kunnen verrichten."

En het schrikbeeld van sommige bedrijven dan: een medewerker die thuis lekker gaat netflixen? "Dat zit er niet echt bij. Uiteindelijk loop je toch tegen je deadline aan."

Maar dat thuiswerken heeft ook een schaduwzijde, stelt De Jonge op basis van onderzoek. Vooral voor de werknemer. "Het gevaar is dat mensen te veel met hun werk bezig zijn. Dat ze de hele dag beschikbaar blijven. Waakzaamheid is daarbij belangrijk. Je mag 's ochtends ook best even boodschappen doen. Als je 's avonds bijvoorbeeld weer iets langer doorwerkt."

En als een bedrijf nog niet klaar is voor thuiswerkende medewerkers? "Ik zou niet weten waarom. Ik werk zelf op de universiteit. Maar dit telefoontje had ik ook vanuit huis kunnen doen.

Thuiswerken hoeft ook niet te betekenen dat je elke dag thuis zit hè?" Durf dat stukje autonomie uit handen te geven, adviseert De Jonge leidinggevenden. "Je hebt deze mensen aangenomen omdat je ze goed vond. Dat is als ze thuiswerken toch niet ineens anders?"

Thuiswerken: hoe is dat voor jou?

10 weergaven0 opmerkingen
bottom of page