top of page

Naar buiten: goed voor jezelf en je werk

Bijgewerkt op: 28 mrt. 2020


Wanneer de lente er weer aankomt voel ik me altijd zo blij verrast wanneer de zon heerlijk schijnt. Ik krijg direct zin om buiten op pad te gaan. Daarom deel ik graag met jullie waarom naar buiten gaan ook nog eens een fantastisch goed idee is, zowel voor jezelf alsook voor je werk. Komt ‘ie:

Wist je dat?

  • Buiten zijn helpt om dingen vanuit een nieuw licht en perspectief te bekijken, en het wandelen om je gedachten de vrije loop te laten en nieuwe connecties te zien tussen ideeën. Zo is het dus ook voor je werk een effectieve manier om tot nieuwe inzichten te komen.

  • Pauze hoef je dus niet te zien als iets om je schuldig over te voelen, of waar je ‘geen tijd voor hebt’. Zie het als een belangrijk onderdeel op je to-do list. Als je een effectieve pauze neemt waarbij je echt even loslaat en afschakelt, heb je daarna extra energie om weer door te gaan, en heb je mogelijk nieuwe inzichten opgedaan om dit op een effectieve manier te kunnen gaan doen.

  • Neem je voor om tijdens je pauze geen e-mails, newsfeeds of appjes te beantwoorden. Doe je dit wel, dan heeft je hoofd geen pauze, maar is bezig om alsnog allerlei nieuwe informatie op te nemen en te filteren. Wat dan wel? Laat je telefoon op je bureau / broekzak / tas, en maak een blokje om.

  • Probeer eens een ‘natuurbad’: met al je zintuigen de natuur om je heen ervaren: niet alleen kijken en lopen, maar ook ruiken, even stilstaan om een blad aan te raken en de structuur te voelen.

  • Je hoeft hiervoor niet het bos in, hetzelfde effect kun je ervaren in een park, en bij groene straten en weggetjes. Zolang er bosjes, struiken, bomen of bloemen te zien zijn, zit je goed.

Wat helpt jou om echt pauze te nemen en lekker naar buiten te gaan? Wat zijn voor jou optimale pauze momenten?

Als coach help ik je graag bij het vinden van flow en inspiratie in je werk en leven.


Kiki de Jonge, organisatiepsycholoog en coach


21 weergaven0 opmerkingen
bottom of page