top of page

Thuiswerk tips in de corona situatie - interviews met diverse landelijke media, radio en tv


Er is momenteel, terecht, veel media aandacht voor het thuiswerken, en hoe dit effectief te doen in de Corona situatie. LinkedIn deed onderzoek naar thuiswerken in de Corona situatie 🏡. Als expert word ik regelmatig door LinkedIn en veel verschillende landelijke media (zoals RTL en de Trouw) gevraagd om mijn belangrijkste inzichten als onderzoeker en coach te delen. Hierbij een greep uit de tips die ik hierover gaf om thuiswerken effectief te doen:


‘We reageren allemaal anders, zo blijkt. Zo is 17% slechter gaan slapen, maar 14% beter. Ook voelt 22% zich minder gestrest, maar 19% juist meer. Wel mist 60% de interactie met collega’s.’


“Je kunt de gevolgen van het verplichte thuiswerken niet helemaal vergelijken met de gevolgen van vrijwillig thuiswerken”, nuanceert Kiki de Jonge, universitair docent organisatiepsychologie bij de RUG en oprichter en coach van Groeiflow.

“Vaak kiezen mensen normaal gesproken bewust de taken die ze thuis willen en kunnen doen, juist omdat ze zich thuis beter kunnen concentreren dan op kantoor. En voor taken die veel overleg vragen, gaan ze naar kantoor.”

“De thuiswerkomstandigheden zijn voor velen nu niet optimaal, wat effect kan hebben op werkstress. Dan spelen praktische omstandigheden een grote rol: heb je een goede werkomgeving, kun je in rust werken zonder afleiding? Ook verschilt het per persoon of thuiswerken bij je past of niet.”


“One size fits all, geldt hier niet. Waar de één goed gedijt bij veel autonomie en ownership, heeft de ander meer behoefte aan structuur en een vaster kantoorritme, of aan contact met collega’s. Probeer daarom inzicht te krijgen in de behoefte van medewerkers, om zo samen te kunnen kijken hoe de thuiswerk situatie geoptimaliseerd kan worden.” Ze denkt dat we hierna wel vaker een dagje thuiswerken, ook omdat iedereen er nu ervaring mee heeft. “Kijk dan wat geschikt is voor thuis, en wat je juist graag op kantoor doet.“ Thuiswerken kan volgens de universitair docent dan ook juist heel productief werken, zeker als je het vergelijkt met de kantoortuin.


“Werken op kantoor, zeker in een kantoortuin, kan ook zorgen voor veel afleiding en onderbrekingen van een flow. Als het bij jou als professional past, zou blended working een goed uitgangspunt kunnen zijn: bewust kiezen voor kantoordagen om met collega’s te kunnen schakelen, en thuiswerkdagen als je de diepte in wilt duiken en in een goede flow wilt komen.”


Mijn visie en inzichten zijn o.a. verschenen in de volgende media, radio en tv-programma's: RTL, RTL Z, DVHN, Nederlands Dagblad, Trouw, nieuws.nl, Telegraaf, Financieel Management, TWnews, Accountantweek, Businessindsider, HR Community, HR praktijk, BNR Zakendoen, 100% NL, RTL Nieuws, Radio 538.

14 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page